sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Mäkelänmäki - Ähtäri

Alue kartalla
Natura -alueen tiedot

Mäkelänmäki Ähtärin keskustasta 8km itäänpäin sijaitseva vanhojen metsien suojeluohjelman kohde. Alueen kooksi on ilmoitettu 58ha, joten se on kyllä laajempi kuin yksi harventamatta jäänyt metsäpalsta.


Vanhan metsän keskellä kulki suora leveä ura, jonka tarkoitusta jäin miettimään. Oliko tästä joskus kulkenut sähkölinja tms? Metsässä kulki myös autolla ajettavia uria sekä ainakin yksi polku.


Metsässä oli paikoin aika isojakin puita ja myös paljon kuolleita ja kaatuneita. Liekö pohjantikka ollut tätä kuusta kuorimassa?


Metsä on paikoin sekametsämäistä. Varsinkin kuolleita lehtipuita oli paljon.


Muurahaiskekoja oli melko runsaasti pitkin metsiä.






Tulin metsän reunaan pienen hakkuuaukon viereen jolloin huomasin haukan lentelevän aukon yllä. Se laskeutui yhteen keloon ja yritin erottaa oliko se varpus- vai kanahaukka. Tämä jäi vähän epäselväksi, mutta sitten huomasin osittain toisen kelon takana olevan selvästi isomman haukan. Se oli varmasti kanahaukka, mutta hiipiessäni paremmalle kuvauspaikalle se lähti lentoon ja liisi jonnekkin taimikon sekaan. Jonkinlaisen lentokuvan sain otettua. Pienempi haukka katosi jo hiukan ennemmin. Metsästä ihan vierestä löysin pyyn höyheniä ja pari luuta, varmaankin kanahaukan ruokailupaikka.




Tuulenkaatoja oli tässä pieni tihentymä, mutta muualla kaatuneet puut olivat aika yksittäisiä.


Metsä oli valtaosin aika avaraa, suurinpiirtein ikimetsän mielikuvan tapaista. Toki oikein isoja puita olisi saanut olla joukossa enemmän.


Erilaisia kääpiä näkyi jonkin verran.


Tässä koivussa on kai jonkin hyönteisen toukkien tekemiä kuviointeja.




Metsäalueen pohjoisosassa oli nuorempi kuusikuvio jossa koivua oli hieman sekapuuna. Ei niin komeaa kuin muu metsä, mutta luonnontilaisen kaltaista kyllä.

Kanahaukan lisäksi näin pyyn ja joitain tiaisia, mutta en juuri muuta. Tähän aikaan linnut ovatkin hiljaisempia ja osa on lähtenyt muutolle. Tälläisessä metsässä pesii todennäköisesti pohjantikkoja sekä mahdollisesti pikkusieppo. Kuukkelinkin kuvittelisi viihtyvän.

Ei kommentteja: