lauantai 27. syyskuuta 2008

Söderfjärden - Vaasa/Mustasaari

Natura alueen tiedot
Paikka kartalla

Kävin n. viikko sitten katsomassa kurkimassoja Vaasan ja Mustasaaren rajalla sijaitsevalla Söderfjärdenin peltoaukealla. Alueelle on 520 miljoonaa vuotta sitten iskeytynyt asteroidi ja muodostanut pyöreähkön syvänteen. Paikalla oli 1920 luvulle asti järvi, mutta se kuivatettiin peltomaaksi. Natura alueeksi se on otettu mm. siksi että valtava määrä kurkia kokoontuu syksyisin ruokailemaan peltoalueelle.
Samaan Natura kokonaisuuteen on liitetty myös Sundominlahti ja Öjenin metsäalue, joilla en kuitenkaan tällä kertaa ehtinyt vierailla.


Keskellä peltoaukeaa sijaitsevan lintutornin alueella on kaksi opaskylttiä, jotka kertovat lyhyesti monella kielellä peltoaukeasta ja kurjista.


Lintutornin vieressä on rakennus, jonne on asennettu peilikaukoputki tähtien tarkkailua varten. Rakennus on avoinna vain tiettyinä aikoina.


Paikalla tarvittava sähkö tuotetaan monipuolisesti uusiutuvilla energiamuodoilla. Tuulimylly, aurinkopaneelit ja biodiiselillä toimiva dieselmoottori.


Tornista näkee kohtalaisen ison peltoalueen. Kuvassa muutamia kurkia.


Kurjet olivat jakaantuneet useisiin isoihin ryhmiin, tässä osa yhdestä porukasta.


Kurkien lähtiessä yöpymään rannikolle, niitä näkee valtavasti ilmassa.










Esiaikuinen merikotka oli pysähtynyt pellolle etsimään sapuskaa. Se nousi kuitenkin ilmaan ja lensi kurkien mukana rannikolle päin.

Peltoaukealla oleili myös kymmeniä metsähanhia ja kanadanhanhia, isohko sepelkyyhkyparvi, kiuruja lenteli koko ajan, ainakin pari nuorta sinisuohaukkaa saalisti peltojen yllä, 2 isolepinkäistä lensi tornin yli ja pieni kahlaajaparvi (mahd. suokukkoja) lensi tien yli.

Ei kommentteja: